Slováci v NHL

2. februára 2020, ridilla, Šport

Dianie najlepšej hokejovej ligy sveta je v plnom prúde. Nedávno sme boli svedkami zápasu hviezd. Viacerí pozvaní hráči tento zápas odignorovali. Vyhovorili sa na zranenia a radšej si dopriali krátku dovolenku. Je otázne, či ich zdravotné patálie boli relevantné, avšak jedno je isté. Ani v tomto roku nemalo Slovensko zastúpenie na tomto hokejovom podujatí. Napriek tomu si však dovolím tvrdiť, že viacerí Slováci prežívajú veľmi dobrú sezónu. Doposiaľ sa v tomto ročníku predstavilo dokopy 12 Slovákov, ale viacerí z nich nie sú momentálne súčasťou svojich tímov. Viacerí hrávajú na farmách. Počet našich hráčov je nízky, ale je dôležité povedať, že niektorí z nich sú lídrami svojich tímov. Tu je prehľad toho najlepšieho, čo momentálne v NHL máme:

1. Tomáš Tatar

Líder ofenzívy Montrealu Canadiens prežíva doposiaľ svoju najlepšiu sezónu v kariére. Po 53 zápasoch má aktuálne na konte úctyhodných 47 bodov a atakuje svoje kariérne maximum. To dosiahol ešte v sezóne 2014/2015 v drese Detroitu, keď v súčte základnej časti a play-off nazbieral dohromady 60 bodov. Tomáš dominuje v bodovaní svojho tímu a je ústrednou postavou Habs. Slávnemu Montrealu sa však nedarí a aktuálne sa nachádza pod čiarou zaručujúcou postup do play-off. Preto sa čoraz viac špekuluje o možnosti výmeny Tatara do iného mužstva. Montreal sa len márne snaží o návrat na najvyššie priečky a preto je na zváženie, či by nebolo na čase prestavať toto mužstvo. Nech to už dopadne akokoľvek, podstatné však je, že Tatar je zdravý a je vo výbornej forme.

Tomáš TATAR : 53 Zápasov   19 Gólov   28 Asistencií   47 Bodov   +1

2. Zdeno Chára

Kapitán Bostonu je veľkou legendou a neustále dokazuje svoju kvalitu, oddanosť k hokeju a vodcovské vlastnosti. Síce má už 42 rokov, ale stále je viac než platnou súčasťou svojho mužstva. Boston patrí dlhodobo k najlepším tímom ligy. Zdeno je jednoznačne najvyťaženejší slovenský obranca v lige. Za zmienku stojí jeho bilancia v hodnotení plus-mínus. Momentálne má na svojom konte 17 plusiek. Pre porovnanie, jeho kolega Torey Krug, ktorý je najproduktívnejším obrancom Bruins, je na hodnote +4. Zdeno už má vo svojej zbierke jeden Stanley Cup, ale vôbec nie je vylúčené, že pridá aj ďalší. Ak mu bude zdravie slúžiť, tak nám v profilige môže robiť radosť ešte pár rokov.

Zdeno CHÁRA : 51 Zápasov   5 Gólov   8 Asistencií   13 Bodov   +17

3. Jaroslav Halák

Ďalšou oporou Bostonu je nestarnúci brankár Jaroslav Halák. Spoločne s fínom Raskom tvoria jeden z najlepších brankárskych tandemov v profilige. Obaja majú výborné čísla. Rask má úspešnosť na úrovni 92,7 % a Halák 92 %. Obaja sa v bránke striedajú. Jaro odchytal doposiaľ  45 % zápasov Bostonu. Zdá sa, že pozícia dvojky nášmu gólmanovi sedí. Je to náš jediný brankár v lige, ale evidentne sa naňho môžme spoľahnúť. Momentálne má 34 rokov a myslím, že má solídnu šancu s Bostonom vyhrať slávny Stanley Cup. A keby to nevyšlo, slovenský fanúšik by sa isto potešil, ak by Halák po deviatich rokoch stál v bránke Slovenska na MS…

Jaroslav HALÁK : 25 Zápasov   92.0 % úspešnosť    2.42 gólov na zápas   3 SO

4. Erik Černák 

V posledných rokoch je skôr raritou, ak sa mladý slovenský hokejista presadí v NHL a stane sa stabilnou súčasťou prvého mužstva. Erik patrí medzi tieto výnimky. Dokázal si vybudovať stabilné miesto v jednom z najlepších tímov ligy . Má všetky dôležité vlastnosti, ktoré moderný obranca potrebuje. Vie podporiť útok, byť produktívny, no zároveň patrí medzi hráčov s najväčším počtom hitov na zápas. Celú kariéru má pred sebou. Myslím si, že vedenie Los Angeles si môže búchať hlavu o múr, že ho vymenilo do Tampy Bay…

Erik ČERNÁK : 49 Zápasov   5 Gólov   5 Asistencií   10 Bodov   +6