Tisport liga a legionári

25. februára 2017, ridilla, Šport

V poslednej dobe sa veľa rozpráva o zahraničných hráčoch v našej najvyššej hokejovej súťaži. Patria medzi ozdoby našej ligy a jednoznačne pomáhajú skvalitňovať našu najvyššiu súťaž. Keďže legionárov v lige pribúda, slovenskí hokejisti už nedostávajú toľko priestoru. Mal by sa počet zahraničných hráčov obmedziť? V KHL existuje pravidlo, podľa ktorého sa musia riadiť všetky ruské tímy v tejto súťaži. Maximálny počet zahraničných hráčov na súpiske je 5. Malo by sa toto pravidlo začať používať aj v Tipsport lige?

Viacerí s týmto návrhom súhlasia, ale generálny manažér ligy Richard Lintner je proti. Situáciu porovnáva so švédskou a fínskou ligou, kde maximálny počet legionárov v mužstve nie je stanovený. Otázka však znie, či sa vôbec môžme porovnávať so švédskou a fínskou ligou. Vo fínskej lige síce toto pravidlo nemajú, ale treba priznať, že ho ani nepotrebujú. Domácu súťaž hraje 88% fínskych hokejistov. V našej lige hrá 81% slovenských hokejistov a toto číslo každoročne klesá. Vo švédskej lige pôsobí 74 % domácich hokejistov, ale treba dodať, že vo Švédsku pracujú neporovnateľne lepšie s mládežou ako u nás. Preto zastávam názor, že Lintner v tejto situácii nemôže porovnávať slovenskú ligu s tými vo Švédsku a Fínsku.

Pozrime sa radšej napríklad na ligu v Nemecku. Nemcom sa na MS za posledné roky veľmi nedarí a počet talentovaných hokejistov v tejto krajine klesá. Najvyššiu súťaž hrá len 50% domácich hráčov! Ak chce byť Slovensko konkurencieschopné na MS, potrebuje podporu domácej najvyššej súťaže. Týmto by som rád vyzval pána Lintnera, aby obmedzil počet zahraničných hráčov v našej lige. Ideálny počet legionárov v jednom tíme by bol 5. Ak to neurobí, počet zahraničných hráčov bude jednoznačne narastať a to nebude dobré…

Liga         Krajina       Zastúpenie domácich hráčov v lige

SHL      liga   Švédsko                            74%

Liiga         Fínsko                               88%

DEL         Nemecko                           50%

Tipsport    Slovensko                          81%