Založ si blog

Tisport liga a legionári

V poslednej dobe sa veľa rozpráva o zahraničných hráčoch v našej najvyššej hokejovej súťaži. Patria medzi ozdoby našej ligy a jednoznačne pomáhajú skvalitňovať našu najvyššiu súťaž. Keďže legionárov v lige pribúda, slovenskí hokejisti už nedostávajú toľko priestoru. Mal by sa počet zahraničných hráčov obmedziť? V KHL existuje pravidlo, podľa ktorého sa musia riadiť všetky ruské tímy v tejto súťaži. Maximálny počet zahraničných hráčov na súpiske je 5. Malo by sa toto pravidlo začať používať aj v Tipsport lige?

Viacerí s týmto návrhom súhlasia, ale generálny manažér ligy Richard Lintner je proti. Situáciu porovnáva so švédskou a fínskou ligou, kde maximálny počet legionárov v mužstve nie je stanovený. Otázka však znie, či sa vôbec môžme porovnávať so švédskou a fínskou ligou. Vo fínskej lige síce toto pravidlo nemajú, ale treba priznať, že ho ani nepotrebujú. Domácu súťaž hraje 88% fínskych hokejistov. V našej lige hrá 81% slovenských hokejistov a toto číslo každoročne klesá. Vo švédskej lige pôsobí 74 % domácich hokejistov, ale treba dodať, že vo Švédsku pracujú neporovnateľne lepšie s mládežou ako u nás. Preto zastávam názor, že Lintner v tejto situácii nemôže porovnávať slovenskú ligu s tými vo Švédsku a Fínsku.

Pozrime sa radšej napríklad na ligu v Nemecku. Nemcom sa na MS za posledné roky veľmi nedarí a počet talentovaných hokejistov v tejto krajine klesá. Najvyššiu súťaž hrá len 50% domácich hráčov! Ak chce byť Slovensko konkurencieschopné na MS, potrebuje podporu domácej najvyššej súťaže. Týmto by som rád vyzval pána Lintnera, aby obmedzil počet zahraničných hráčov v našej lige. Ideálny počet legionárov v jednom tíme by bol 5. Ak to neurobí, počet zahraničných hráčov bude jednoznačne narastať a to nebude dobré…

Liga         Krajina       Zastúpenie domácich hráčov v lige

SHL      liga   Švédsko                            74%

Liiga         Fínsko                               88%

DEL         Nemecko                           50%

Tipsport    Slovensko                          81%

Martin Fehérváry v NHL!

09.02.2020

Washington Capitals patrí medzi najlepšie tímy ligy. Môže nás len tešiť, že jeho súčasťou je aj slovenský útočník Richard Pánik. Jeho štatistiky síce nie sú príliš oslňujúce, ale po náročnom úvode sa etabloval v zostave. Richard však nie je jediný Slovák v tíme. Martin Fehérváry prežíva vôbec prvú sezónu za morom. Stále len 20-ročný obranca doposiaľ [...]

Aký majú význam maďarské tímy v našej lige?

03.02.2020

Súčasťou našej najvyššej hokejovej súťaže sú už druhú sezónu dve mužstvá z Maďarska. Myslím, že je potrebné vyjadriť názor na význam pôsobenia týchto tímov v Tipsport lige. Pozrime sa na aktuálnu situáciu. V konkurencii 13 mužstiev je Miškovec na 9. mieste a Budapešť je ešte o pozíciu nižšie. V minulej sezóne sa do play-off dostal iba MAC Budapešť, ale tam [...]

Slováci v NHL

02.02.2020

Dianie najlepšej hokejovej ligy sveta je v plnom prúde. Nedávno sme boli svedkami zápasu hviezd. Viacerí pozvaní hráči tento zápas odignorovali. Vyhovorili sa na zranenia a radšej si dopriali krátku dovolenku. Je otázne, či ich zdravotné patálie boli relevantné, avšak jedno je isté. Ani v tomto roku nemalo Slovensko zastúpenie na tomto hokejovom podujatí. Napriek tomu si však [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 26349x
Priemerná čítanosť článkov: 2196x

Autor blogu

Kategórie